Hila Halutzy
התמודדות בריאה עם קנאה
האם הבחנתם שכשאתם עושים השוואה בניכם לבין מישהו אחר – לרב ההשוואה תהיה לרעתכם? מדוע המוח שלנו בוחר להשוות דווקא למישהו 'טוב יותר'? ״איך זה שהיא התחתנה ואני עדיין רווקה?״ ״למה העסק שלו מצליח, ושלי בקושי סוגר את החודש?״, ״למה היא מתבלטת כל כך במשרד בעוד שאני, שעובדת קשה, לא מצליחה לפתוח את הפה בישיבות?״, ״למה אני לא יכול להיות יותר כמו החבר הזה שנהנה מכל רגע בחיים כאילו דאגות אינן נוגעות לו?״ ״הילדים שלה תמיד נקיים ולבושים טוב ושלי נראים כמו אחרי פוגרום״, ״איך זה שלה יש כזה סטייל ובטחון?״ אוף! מה לא בסדר איתי?״ מי שאחראי להשוואות הללו הוא כמובן המוח שלנו. אם כבר קראתם בבלוג שלי, אתם יודעים שהמוח שלנו תמיד רוצה בטובתינו, שכלל הרגשות הם תמרורי דרך שפועלים עבורינו ומכוונים אותנו אל עבר איזון, מימוש ושגשוג.
אז מה רוצה מאיתנו הקנאה?
קנאה היא רגש שבא להראות לנו את הכמיהות והחלומות שלנו, ולתת לנו דחיפה להשיג אותם. כשאנחנו עורכים השוואות, הן מסייעות לנו להבין את המקום הנוכחי שלנו. כלומר, איפה אני נמצאת ביחס לאחרים, ובעיקר, למה אני מתחברת, מהן היכולות שטמונות בי, ומה הייתי רוצה עבור עצמי. כשהמוח מדגיש בפני את מה שיש לאחר ואין לי, כואב לי וחסר לי, הוא למעשה מייצר מתח חיובי שדוחף אותי לנוע קדימה.
על קנאה וחוכמתה אנחנו יכולים ללמוד גם ממאמר חז״ל: ״הרם לעצמך גבעה, ואל תכרה בור לאחר״. חז״ל מדגישים למעשה כיצד להתמודד עם קנאה באופן שמקדם אותנו תוך עלייה והתחדשות מתמדת. אז אם הצעד הראשון בהתמודדות בריאה עם קנאה הוא בהבנה שמדובר ברגש טבעי וחיוני ככלל הרגשות, הצעד השני הוא בשאלה: ״איך אני יכולה להרים את עצמי למקום שאני חושקת בו?״
קנאת סופרים תרבה חכמה ~ בבא בתרא (תלמוד)
אם נחזור לביטויי הקנאה שלמעלה ונחליף בהם את המילה ״למה״ במילים ״איך אני״, זה ישמע כך:
״איך אני יכולה להשיג את מה שגם אני רוצה?״, ״איך אני יכול להיות / להתנהג, על מנת להשיג זאת בעצמי״, ״איך אני יכול לשפר את ההצלחות שלי בתחום?״
קנאה גם עוזרת לכם לזהות את המתנות שלכם
נאמר, למשל, שמי שמקנאים במנהיגים יש להם כשרון מסוים למנהיגות שאינו בא לידי ביטוי, או שאפשר לפתח אותו. לכן שאלה רלוונטית נוספת היא שאלת ״מה״ - מה אני יכולה ללמוד או לאמץ מהאופן שבו היא מתנהגת? מה יש בי שקורא לצאת החוצה ולבוא לידי ביטוי?
קנאה עוזרת לכם לזהות את הצרכים שלכם
הפנו את תשומת הלב לכך שיתכן ומאחורי הקנאה עומד גם צורך. כלומר, זה איננו רק ״הדבר עצמו״ שאנחנו חושקים בו, אלא גם רגש נוסף שמתלווה אליו - כמו שלווה, בטחון, הערכה, או גאווה. שאלו, האם תוכלו לחוות את הרגשות שללו בדרכים נוספות שזמינות לכם כבר עכשיו?
טיפים לאיזון
למען הרגשתכם, יטב אם תנסו להימנע ממצבים בהם ההשוואה היא בלתי נמנעת, כגון מצבי תחרות, עד שהתמודדתם עם הרגש באופן שקידם אתכם.
אם מצאתם את עצמכם בסמיכות למי שאתם מקנאים בו או בה, קחו אתכם את המסרים מהפוסט הזה בלבכם, והפעילו כלפי עצמכם חמלה, הבנה, וקבלה. אם אתם חובבי רשימות, תוכלו גם לערוך רשימה של המשאבים העומדים לרשותכם שיסייעו לכם להשיג את המטרה - איזה כישורים, תכונות, עזרים וידע עומדים לרשותכם כבר עכשיו? לבסוף, ערכו רשימת פעולות שעליכם לעשות, או רעיונות לפיתוח.
כך תהפכו את הקנאה לפעולה חיובית ומיטיבה.