top of page

ויסות רגשי ושינוי דפוסי התנהגות

התנהגויות של ריצוי, ״התקרבנות״, דחיינות, הצטנעות יתר, קושי בהצבת גבולות, וכחנות,

בזבזנות, קושי להתמיד, קושי לדחות סיפוקים, להצטייר כ״ליצן״ של החבורה,

להחמיץ הזדמנויות, לאחר באופן קבוע, לחיות בבדידות חברתית, לעבוד יותר מדי,

להמשך לאנשים הלא נכונים, אכילה רגשית, כעסנות, היגיינת שינה לקויה, הזנחה עצמית,

חוסר החלטיות, בריחה מהירה ממערכות יחסים, לא לבקש עזרה כשצריך או לסרב לה,

לצבור חובות, להתמרד, ״להרוס״ דברים בדיוק כשהם עומדים להצליח - כל אלה ועוד הם

דפוסים של חבלה עצמית.  

מדוע אנחנו עושים דברים שפוגעים בנו? 

התשובה היא פשוטה למדי.

יש דברים המסבים לנו תחושת בטחון בטווח הקצר, על חשבון הטווח הארוך.

מקורם של דפוסי התנהגות של חבלה עצמית הוא באסטרטגיות שהשתמשנו בהן בעבר כדי להגן על

עצמינו מפני סכנה, אולם הם כבר אינם משרתים אותנו. 

מערכת העצבים שלנו ״התרגלה״ לתגובה שאימצה בעבר, והיא ״תקועה״ על מצב אוטומטי.

אולם, להתנהגות דומה יהיו מניעים רגשיים שונים אצל אנשים שונים, והיא תהיה מוסברת בעזרת הסיפורים שהמוח שלהם רקם עבורם, על מי הם, מהו מסלול חייהם, ולמה הם ראויים ומסוגלים. 

 

תיאורית ״שני המוחות״

כולנו בזמן זה או אחר אמרנו או עשינו משהו שעורר בנו אחר כך חרטה, חזרנו על דפוסים של תגובה לא פרופורציונלית, נמנעת, או פשוט לא מיטבית, בכך שהיא מנציחה בחיינו את מה שהיינו רוצים לשנות. זה קורה מתוך תחושה של הצפה ומכוחו של הרגל, כאשר אין לנו מודעות למה שמניע את התגובות שלנו בזמן אמת. 

 

למעשה, אפשר לומר שיש לנו ״שני מוחות״. אחד - חושב, מנתח ומתכנן. השני - מפעיל דחפים ותגובות אוטומטיות. כשהשני נמצא בפעולה, אנחנו פועלים באופן לא מודע כנגד מה שאנחנו רוצים במודע, נופלים לבורות מוכרים, מעכבים את הצלחתנו, פוגעים בבריאותנו וברווחתינו, ומקבלים את אותן התוצאות שאינן מועילות לנו באופן חוזר ונשנה.

לעתים קרובות מתלווות לדפוסים הללו תחושות אשמה, פגיעה בערך העצמי, ותסכול מכך שלא הצלחנו לשנות את דרכינו, על אף שידענו שאיננו מקבלים החלטה נכונה.

האם ניתן לשנות הרגלים של חבלה עצמית? 

ההכשרה והניסיון שלי מלמדים אותי שכן. אם תרצו לצאת למסע הזה ביחד איתי, דעו שאני יכולה ללמד אתכם כיצד לזהות את הסיפורים שלכם מבלי להזדהות איתם, לקבל ולאהוב את עצמכם קבלה שלמה ומלאה, ולצייד אתכם בכלים מעשיים לשינוי ההרגלים שלכם לטווח הארוך, תוך שאני תומכת בכם ומעודדת אתכם לאורך הדרך. ההרגלים החדשים שלכם יעמיקו את אחיזתם בעזרת תרגול ואימון.

ויסות רגשי ושינוי דפוסי התנהגות

 בית > אימון וטיפול רגשי > ויסות רגשי ושינוי דפוסי התנהגות

אכילת יתר
  • תסכולים חוזרים בהורות ובמערכות יחסים

  • אכילה רגשית

  • כעסנות

  • ״פתיל קצר״

  • התקרבנות

  • נטייה לריצוי

  • הקרבה עצמית

  • קושי בהצבת גבולות

  • דחיינות

  • חוסר ארגון תמידי

  • מרדנות

  • שליטה עצמית מוגזמת

  • קושי להתמיד

  • בזבזנות

  • קושי בדחיית סיפוקים

  • וכחנות

  • התמכרות לאינטרנט, לטלפון הנייד ולמשחקי מחשב

  • הסתכנות בפשיעה

  • נטילת תרופות מרשם שלא לצורך

  • הצטנעות יתר

  • אכילת יתר

  • חוסר החלטיות

  • הרגלי שינה גרועים

  • להרוס דברים בדיוק כשהם עומדים להצליח

  • להגחיך, לשים את עצמנו מושא להשפלה מינית או השפלה בכלל

  • לדאוג באופן כפייתי

  • לסרב לבקש עזרה

תסכולים חוזרים בהורות ובמערכות יחסים

דפוסים אוטומטיים לדוגמה:

דאגנות כפייתית

דפוסים אלה הם לעיתים סימפטומים של בעיות אחרות כמו תסמונת דחק פוסט טראומתית (PTSD), דכאון, והפרעות אישיות כמו הפרעת אישיות גבולית (שיצריכו טיפול מתאים), אך לא תמיד.

 

לעיתים קרובות אלא הם הרגלים מושרשים שהעיסוק בהם חושף אמונות, מחשבות ורגשות שהיינו מעדיפים שלא לעסוק בהם, ושלמדנו להסתמך על שכנוע עצמי כדי להסיח מהם את דעתנו.

 

אלה הם, למשל, פחד מהצלחה, מכשלון, מאבדן שליטה, ממחסור, מדחייה, ואמונה חבויה כי איננו טובים מספיק או ראויים מספיק לאהבה ולהצלחה. 

גם אם כבר אמרת לעצמך ״מחר אתחיל להתנהג אחרת״ וזה לא קרה, שינוי הוא אפשרי. 

 

הוא כרוך בלהבין את המקור הרגשי של הבעיה, ובלקבל ולאהוב את עצמינו מספיק כדי לבחור אחרת, כך שאיננו עוד שבויים של דפוסים אוטומטיים.

 

עם תרגול והתמדה, ויסות עצמי היא יכולת שמתחזקת באמצעות אימון וחיווט מחדש של המערכת העצבית, בדיוק כמו בלימוד נגינה או הקלדה. בכל פעם שמתאמנים על תגובה חלופית ומיטיבה - היא תהיה קלה וטבעית יותר בפעם הבאה. 

החדשות הטובות אף יותר - שויסות עצמי הוא מיומנות שאפשר ללמוד ובקלות.

קושי בהצבת גבולות

"בין גירוי לתגובה יש מרווח. במרווח הזה נמצא הכוח שלנו לבחור את התגובה שלנו" - ויקטור פרנקל

שיטת Power of Pause (ההשהיה) 

הדרך לשינוי הרגלים ודפוסי התנהגות היא קבלת החלטות טובות בזמן אמת. החכמה היא להצליח לווסת את התגובה הרגשית דווקא כשזה הכי קשה ומאתגר - כש״לוחצים לנו על הכפתורים״, כשאנחנו מוצפים, כועסים, ומתוסכלים.

 

בשיטה שפיתחתי הקרויה Power of Pause, או ״ההשהיה״ בעברית, עולמות הרגש והמדע שלובים יחד, הצעדים מוסברים בצורה ייחודית, ופועלים הלכה למעשה להשגת שינוי עם תוצאות מוכחות.

 

יחודיות נוספת של השיטה טמונה באפשרויות ההתאמה והדיוק לטמפרמנט ולהעדפות האישיות של כל אדם ואדם המשתמש בה. היא מחזקת את הבטחון בסמכות הפנימית ואת הקשיבות לתחושות הגוף, ומפתחת את האינטואיציה. 

איך זה עובד?

4. למידה והטמעה

3. שחרור רגשי

2. מה הסיפור שלכם?

1. הכירו את המח שלכם

תלמדו את כוחה של ׳השהיה׳, טכניקה לויסות רגשי בת ארבעה שלבים שפותחה במהלך עבודה בקליניקה, ושמוכיחה את עצמה כאפקטיבית בשינוי של הרגלים ודפוסי התנהגות. תלמדו איך להקשיב לחכמת הגוף כדי ״לעצור את האוטומט״. ההשהיה תעזור לכם לעשות שינוי דרך עשיית בחירות טובות יותר בזמן אמת.

את הכאבים הרגשיים, הזכרונות הטראומתיים, ההשפעות וההטיות המחשבתיות שמשמרים את החבלה העצמית שלכם, כאן כבר תהיו מוכנים לשחרר. נשתמש בכלים מעולמות האימון והטיפול, נעזר בדימיון מודרך, ב- EFT, NLP, בתנועה, קול, שיחה וכתיבה, נאפשר לכם להוריד את מפלס הכאב או החרדה שעומדים בבסיס הדפוסים שלכם, נשלח אליהם את הריפוי שלו הם זקוקים כאן ועכשיו, ונשחרר תבניות אוטומטיות מהגוף ומהנפש.

היכרות וקבלה רדיקלית של מה שעומד מאחורי הדפוסים האוטומטיים שלכם, מה הם משרתים עבורכם, ואיזה חוויות ורגשות הם משמרים כמנגנון של הגנה מפני סכנה. תכירו את ה״סיפורים״ שמאחורי הדפוסים האוטומטיים שלכם, את הרגשות והדחפים שמניעים אתכם, ותלמדו לזהות עם הסיפורים שלכם, מבלי להזדהות איתם.

ידע זה כח, ולא כקלישאה. השלב הראשון ביצירת שינוי הוא הבנה של מנגנוני הפעולה האנושיים שלכם האחראיים ליצירת הרגלים של חבלה והרס עצמי. השלב הזה עושה סדר בראש, ואחרי שהסרנו מהדרך את מכשול ״השכל״, קל לנו יותר להגיע לרגש.

מיומנויות חדשות = תגובות חדשות = תוצאות חדשות

אם אתם רוצים לצאת מתקיעות ולשלוט בהרגלים הרסניים, חשוב שתבינו את המנגנון שהוביל אתכם אליהם.

אבל הבנה בלבד איננה מספיקה.

יהיה עליכם ללמוד מיומנויות חדשות כדי לשנות את דרככם, ולהתאמן בהן. מיומנויות שיסייעו לכם בהתמודדות עם חרדות, ויסות עצמי של רגשות ודחפים, הצבת גבולות, ושחרור מתחושות אשם.

תרגול עקבי של המיומנויות הללו, ישקם את מידת האמון שיש לכם עם עצמכם דרך קיום של הסכמות קטנות. כך תביאו לקדמת הבמה את החלק שבכם שיודע שאפשר להרגיש, להגיב, ולהתנהג אחרת, צעד אחר צעד. 

את המיומנויות החיוניות הללו תמצאו בערכת קלפי התרגול שיצרתי.

 

היא מכילה 70 תרגולים פשוטים ופרקטיים ליום יום שלכם, שיעזרו לכם להפחית סטרס וחרדה, לשנות דפוסי התנהגות שלא מועילים לכם, להגדיל את תחושת הבטחון והחוסן הנפשי, לאהוב את עצמכם יותר הלכה למעשה, לטפח מערכות יחסחם בריאות יותר, ולעשות בחירות טובות ממקום מאוזן ומודע.

איך מתחילים?

באפשרותנו לקיים שיחת ייעוץ קצרה ללא עלות. במהלכה אוכל להבין את מה שעל ליבכם, ולראות האם וכיצד אוכל לעזור לכם.

לקריאה נוספת על ויסות רגשי ושינוי הרגלים כנסו לבלוג.

מאמרים קשורים

bottom of page