שברון לב ואכזבות הם חלק בלתי נמנע מהחיים. בין אם מדובר בסיום קשר זוגי, אובדן עבודה, או כל ציפייה שלא התממשה – התחושות קשות, מכבידות ומעציבות. איך להתגבר על אכזבה
את הדברים שתקראו כאן - יש סיכוי גדול שלא אמרו לכם אף פעם.
למעשה, אם תנסו להזכר בתגובה של הסביבה לכעס, לכאב ולצער - תגלו שאף על פי שהיא באה מכוונה טובה, הסביבה נוטה שלא לתת די תוקף לרגשות כאלה, משום שהנטייה הטבעית של בני אדם היא לנסות להעביר אותם כמה שיותר מהר.
רובנו לא יודעים איך לשאת את הרגשות העצמתיים אלה ולהשתמש בהם לטובתנו, פשוט כי לא לימדו אותנו איך!
מטרת המאמר הזה היא לומר לכם:
מותר לכם להרגיש כאב ובו בזמן לא לוותר על האמונה בעצמכם. וגם לתת לכם כלים כדי לעשות את זה:
1. מצאו את האיזון בין קבלה להסחת דעת
כשמתמודדים עם אכזבה או שברון לב, המוח מבקש למזער את עצמת הכאב ולהכניס היגיון במקום כאוס, גם במחיר של חוסר התמודדות. החשש הוא שאם נאפשר לעצמנו להרגיש את הייאוש והכעס עד תום - הם יכלו אותנו. שאם נתייפח בבכי - פשוט לא נצליח לקום. במקרים אחרים, אנחנו עשויים לתפוס את העיסוק ברגשות כמיותר, או כמעיד על חולשה שפשוט אין לה מקום.
במקום זה אנחנו עוברים להשתמש ״בראש״ - הרבה מחשבות, ניתוח של מה שקרה, גלילה אינסופית ברשת, עומס עבודה, או בהייה בטלויזיה. בעוד שזה טבעי ובסדר גמור, חשוב לזכור שמטרת הרגשות שלנו היא לא להכאיב לנו, אלא להנחות אותנו. עלינו לתת לעצמנו את הזמן והמקום להרגיש את ההלם והכאב בלי כל שיפוטיות.
כמו תמיד, המפתח הוא איזון.
טיפ מעשי: הקדישו זמן בכל יום לזיהוי הרגשות שלכם תוך שאתם קוראים להם בשמם: ״אני מיואשת״, ״אני מאוכזב״, ״אני מרגישה מסכנה״, ״אני לא יכולה יותר״. אפשר לכתוב אותם במחברת או לדבר עליהם עם חבר תומך. זכרו שרגשות הם כמו עננים בשמיים - הם חולפים מטבעם. אם לא תתנו להם מקום - הם ״ירדפו״ אתכם עד שתשימו אליהם לב.
זכרו שרגשות הם כמו עננים בשמיים - הם חולפים מטבעם. אם לא תתנו להם מקום - הם ״ירדפו״ אתכם עד שתשימו אליהם לב.
2. מותר לכעוס!
טבעי לכעוס כשאנחנו לא מקבלים את מה שאנחנו רוצים, את מה שהתפללנו לקבל, את מה שהשקענו, שהתאמצנו, או אפילו סבלנו בשבילו. זה גם טבעי לרצות להרים ידיים, לשבור את הכלים, ולכעוס! לשאול ״למה זה קורה״, ״מה חטאתי בחיים האלה״, ולבכות ״זה לא הוגן!״
לכעס יש תפקיד מהותי בחיים שלכם - לסמן לכם את המטרות, הגבולות, ואת הערכים שלכם. לפעמים דוקא מתוך הכעס הזה, יש לכם סיכוי להזכר, ״מה רציתי מתכתחילה? מה היה החלום? למה יצאתי לדרך?״
טיפ מעשי: אם אתם כועסים, זכרו שמאחורי הכעס הזה מסתתרים רגשות אחרים כמו תסכול וחוסר אונים. אפשרו לעצמכם לבכות ואפילו לשבור את הכלים ליום אחד. תנו לכעס להזכיר לכם מה חשוב לכם - כדי שתוכלו להמשיך לחתור למטרות שלכם.
דוקא מתוך הכעס הזה, יש לכם סיכוי להזכר, ״מה רציתי מתכתחילה? מה היה החלום? למה יצאתי לדרך?״
3. זכרו את החוזקות שלכם
אכזבה ושברון לב יכולים לערער את תחושת הערך העצמי שלכם. יחד עם זאת, ישנם דברים ששום אכזבה לא יכולה לשנות לעולם. דוקא כשאתם במקום נמוך, זוהי הזדמנות טובה להזכר מי אתם מעבר לקשיים הנוכחיים. מהן החוזקות שלכם? לאיזה הישגים כבר הגעתם? על מה אתם גאים בעצמכם?
טיפ מעשי: שאלו את עצמכם - איזו התמודדות כבר צלחתם שמעידה על כך שתוכלו לעבור גם את זה? מה יש לכם לתת ממנו עוד לעולם? מה כבר הצלחתם להשיג בזכות מי שאתם? צרו רשימה מנטלית קצרה של החוזקות שלכם – תכונות חיוביות, כישורים והישגים. ההזכרות בהם תשמש לכם כעוגן ותאזן את הערך העצמי שלכם. איך להתגבר על אכזבה
4. הפרדת הסיפור מהעובדות
כשהרגשות חזקים, אנחנו נוטים להוסיף פרשנויות שליליות על המציאות, ולראות את הדברים ב׳שחור ולבן׳:
״אני או הצלחה, או כשלון״. ״או שזה קורה עכשיו, או שזה לא קורה בכלל״. לצד זאת אנחנו חושבים מחשבות כמו "זה תמיד קורה לי", ״אלוהים מעניש אותי״, ״אין לי תקווה״, ״אני מעוותת״, ״משהו בי דפוק״, או "אני לא מספיק טובה". איך להתגבר על אכזבה
חשוב להפריד בין העובדות לבין הסיפורים שהמוח מייצר כדי ״לארגן״ את הרגשות שאיתם קשה לנו להתמודד.
טיפ מעשי: כתבו את המצב כפי שהוא, ללא פרשנויות. לדוגמה: "נפרדתי מבן/בת הזוג שלי". הוסיפו עמודה נוספת לרשימת המחשבות שמופיעות בעקבות המצב, ובחנו את נכונותן. האם מה שכתבתי זו אמת מוחלטת? אילו ראיות במציאות מעידות על כך? מותר לכם לקרוא תיגר על המחשבות שלכם, ואתם לא חייבים להגיע להחלטות תכף ומיד.
5. דיבור פנימי מרפא
בזמנים קשים אנחנו פגיעים במיוחד לביקורת עצמית. כל מילה של ביקורת שנזרקת לעברנו כואבת לנו פי כמה, אנחנו נוטים לחפש את הסיבות וההסברים למה שלא עבד, מתמקדים בהשלכות השליליות של המצב, וכמהים לשמוע מילה אחת טובה שתשנה את התמונה: שאנחנו טובים ושלמים כפי שאנחנו, שאנחנו ראויים לאהבה, שהחלומות שלנו עוד יתגשמו, שיש לנו בסיס לתחושת בטחון, ושכן, יש עוד תקווה.
ואם בתקווה עסקינן, לאורך ההיסטוריה תיאורטיקנים בתחום הטיפול הנפשי התווכחו על מידת חשיבותה. יש מי שחשבו שהיא איננה מציאותית, ומי שראו בה כמשאב חיוני המקדם צמיחה. כך אן כך, נקודות משבר הן נקודות מפגש עם תקווה או עם היעדרה. כשמתאפשר לנו להגדיר אותה מחדש בהתאם למציאות הנוכחית (בעצמנו או בעזרת אדם אחר), היא מהווה גשר לשלב הבא ומעודדת קבלת החלטות טובה לאורך הדרך.
טיפ מעשי: דברו אל עצמכם בחמלה בעזרת הנוסחה הבאה: ״למרות שעכשיו אני מרגיש/ה __________ (השלימו את החסר), אני מוכנ/ה לשקול את האפשרות ש _______________.
הנה שתי דוגמאות שתעזורנה לכם לעשות את זה בעצמכם:
- למרות שעכשיו אני מרגישה מיואשת, פגועה וחסרת תקווה, אני מוכנה לשקול את האפשרות שיום אחד כל זה יעבור, ואני אחווה אושר, בריאות, שמחה ובטחון״.
- ״למרות שעוד לא הצלחתי, אני פתוחה לאפשרות שזה עוד יקרה, ושאני ראויה להגשים את החלומות שלי״.
נקודות משבר הן נקודות מפגש עם תקווה או עם היעדרה. כשמתאפשר לנו להגדיר אותה מחדש, היא מהווה גשר לשלב הבא ומעודדת קבלת החלטות טובה לאורך הדרך.
6. קביעת מטרות קטנות והתקדמות הדרגתית
שברון לב יכול להוציא לנו את כל האויר מהמפרשים. חשוב שניתן לעצמנו את הזמן וההבנה שאנחנו זקוקים לה, אך בד בבד, אנחנו לא רוצים להוציא את עצמנו לחלוטין ממשחק החיים.
כדי לשמור על עצמכם בתנועה, ברכות ובקצב שמתאים לכם כשאתם מרגישים המומים, עצובים ומאוכזבים - תוכלו לקבוע לעצמכם מטרות קטנות וניתנות להשגה. המטרות הללו יחזירו לכם תחושת שליטה ויאפשרו לכם לראות שהחיים ממשיכים, גם אם בקצב חדש.
טיפ מעשי: בחרו פעולה אחת קטנה שאתם יכולים לעשות בכל יום שתקרב אתכם להרגשה טובה יותר. משימות גדולות (כמו לחזור לעבודה או לשגרה אחרי ארוע קשה) חלקו לחלקים קטנים ועשו בהדרגה. את המאמר הזה למשל, כתבתי פסקה-פסקה, ולא בבת אחת. אחרי כל פסקה חזרתי לראות סרט בנטפליקס , עד שנגמר הסרט ונגמר המאמר, כי זה מה שהייתי צריכה.
7. כלים כמו טאפינג -EFT
רוצים להרגיש את הבאסה כמו שהיא, בלי פילטרים? אני בעד. אבל כמו שכתבתי בסעיף 1, איזון הוא המפתח. כשאתם מוכנים לעזור לעצמכם להירגע ברגעים סוערים, או סתם ככה אחרי שהרגש הראשוני דעך, אתם יכולים!
טאפינג (EFT) היא טכניקה פשוטה ויעילה ביותר לויסות רגשות וכאבים רגשיים ופיזיים כאחד. היא כל כך פשוטה שגם ילדים יכולים להשתמש בה, היא מוכחת מחקרית מזה עשרות שנים, ותוכלו ללמוד איך לעשות אותה בעצמכם במסגרת טיפול המשלב EFT או לבד (יש המון מידע ב- Youtube למשל).
זה מעשי, זה קל יחסית, זה זמין לכם, וגם אני כאן - לתת לכם ליווי אישי ולכל שאלה!
לסיכום:
הדרך להתגבר על אכזבות ושברון לב אינה קלה, אך היא אפשרית ומלאה בהזדמנויות.
בעזרת קבלה עצמית וכלים של ויסות רגשי תוכלו לאסוף כוחות חדשים ולסמוך על עצמכם שוב.
רוצה להתמודד טוב יותר עם אתגרי החיים? ערכת הקלפים ״לחיות באיזון״ נוצרה בשבילך!
70 תרגולים פשוטים ופרקטיים ליום יום שלך, שיעזרו לך להפחית סטרס וחרדה, לשנות דפוסי התנהגות שלא מועילים לך, להגדיל את תחושת הבטחון והחוסן הנפשי, לאהוב את עצמך יותר הלכה למעשה, ולעשות בחירות טובות ממקום מאוזן ומודע.
תכנית ׳30 ימים לאהבה עצמית מעשית׳ - עכשיו בעלות סמלית של 30 שקלים!
הצטרפו לתכנית הדיגיטלית שתעזור לכם לאהוב את עצמכם כמו שאתם ראויים!
בכל שלושה ימים תקבלו מייל עם תרגול מעשי של אהבה עצמית, הסבר מעמיק וכל ההשראה שלה אתם זקוקים - כדי שתוכלו להרגיש רגועים ובטוחים כפי שאתם ראויים להרגיש.
צריכים עזרה? תאמו איתי שיחת ייעוץ אישית ללא עלות:
コメント