top of page

מזמינה גם אותך לקבל את הפוסטים שלי ישירות למייל שלך

תודה, איזה כייף שהצטרפת (:

הכעס שלך אוהב אותך: המדריך לשליטה בכעסים בגישה הוליסטית


אישה מפוצצת פצצת עשן ורוד


כעס הוא רגש טבעי שנוגע לכל אחד מאיתנו. עם זאת, ניהול נכון של כעס והמנעות מהתפרצויות זעם, הם מפתח לבריאות רגשית ולמערכות יחסים תקינות. מהי מהות הכעס, כיצד נתייחס אליו כאל מתנה, וכיצד נחזיר לעצמנו את השליטה? שליטה בכעסים בגישה הוליסטית



1. מהות הכעס: כוח או חולשה?


כעס מופיע כאשר אנו חשים איום על הגבולות, הצרכים או הערכים שלנו. הוא משמש כמעין 'פעמון אזעקה' שמאותת לנו על כך שצריך לשים לב למשהו חשוב שאנחנו מרגישים שלא תקין. הוא עשוי לעורר בנו תחושה של כח כתגובה לחוסר אונים, ויש לו את היכולת להניע אותנו לפעולה.


כשהכעס לא מנוהל כראוי, הוא עלול להוביל לתגובות פזיזות או הרסניות שיכולות להעמיק את הבעיה ולפגוע בקשרים שלנו עם אחרים. התפרצות של כעס היא עדות לרגשות ולמתחים שלא עובדו וכעת מניעים אותנו לפעולה שתתקן את המצב באופן אגרסיבי. הן אמנם נותנות לנו תחושה מיידית של הקלה ושליטה במצב, אך בטווח הארוך הן מחלישות אותנו, ומהוות מקור לבושה ולאשמה.


כאשר אנו לומדים להבין את מהות הכעס ולנהל אותו בצורה חכמה, אנחנו יכולים להשתמש בו ככוח ממתן שיכול להניע אותנו לפעולה חיובית שתביא לתיקון של המצב.



2. למה כעס מתעורר: הכוונה מאחורי התגובה


כעס הוא פעמים רבות תגובה למצב שבו אנו מרגישים שלא ניתן יחס ראוי. אם מבחוץ - כשאנו מוצאים את עצמנו עומדים בפני שוקת שבורה, או מבפנים - כשאנחנו אלה שזקוקים לתת לעצמנו הפוגה או נחמה.


אולם כדי להבין את המקור של הכעס שלנו, חשוב לבחון את התחושות העמוקות שמובילות לתגובה הזו.


האם הכעס נובע מבעיה שמצריכה פתרון בכאן ועכשיו, או שמא הוא תוצאה של חוויות עבר או תחושות פנימיות שלא קיבלו מענה?


לעיתים קרובות הכעס הוא מסיכה המסתירה מאחוריה רגש אחר.


הנה דוגמה והסבר:


אם למדתי שרגשות שמסוימים הם פחות לגיטימיים בסביבה שגדלתי בה (למשל - אם הרגשתי שהיה ״אסור״ לי להביע עצב, קנאה, תסכול או פגיעות ואלה נתפסו כחולשה), יכול מאוד להיות שאני אפנה לכעס בכל פעם שאני מרגישה שלא מבינים אותי, לא מקשיבים לי, שמבקרים אותי, שלא רואים אותי, או לא מקבלים את הרגשות שלי. 


יהיה״קל״ לי  יותר לכעוס, להתפרץ, לרקוע ברגליים או לעשות דרמה - מאשר להגיד ״אני עצובה / מוצפת / נגמר לי הכח / קשה לי / אני מרגישה שאתה לא רואה אותי עכשיו, גם אם זה לא נכון באמת״.


במקרה כזה, הרגש שיושב מאחורי הכעס הוא רגש שלא קיבל מספיק תיקוף בעבר, ושעל כן אני לא יודעת איך להכיל, להביע ולהתמודד איתו ביעילות מבלי לאבד את תחושת הבטחון.



השאלה המרכזית היא: האם הכעס הוא מידתי ביחס למה שקורה בכאן ועכשיו, או כתגובה לרגשות ולמצבים ישנים שחוזרים על עצמם?


3. שליטה בכעסים: הקניית כלים לניהול רגשות


שליטה בכעס היא אינה לחסום אותו או להתעלם ממנו, אלא ללמוד לנהל אותו בצורה מודעת ומבוקרת. היא כוללת את הצעדים הבאים: שליטה בכעסים בגישה הוליסטית


  1. הכרה והבנה של הטריגרים לכעס: להבין את הרגשות שמסתתרים מאחורי הכעס, מה באמת מעורר את הכעס שלי? איזה צרכים יש לי שלא מתמלאים? מה מתסכל אותי? על מי אני באמת כועסת? אלו גבולות או ערכים שלי נחצים לפני שהכעס שלי מתעורר? האם הסיטואציה כבר קרתה בעבר? ומהו המסר שהכעס מביא עמו עבורי, כדי שאוכל ״לשבור את המעגל״?


  2. פיתוח אסטרטגיות לויסות הרגש: אלה מתבססות על היכולת לייצר מרווח ביניכם לבין הכעס. איך תדעו שכעס עומד להגיע, ותבחינו בו לפני שהוא מתפרץ? אולי אתם מרגישים שהראש שלכם דחוס ועמוס, שהמחשבות שלכם חזרתיות, צועקות ושליליות, אולי הבטן או הגרון שלכם מתכווצים, השרירים נוקשים, הסבלנות פוקעת, וזרם של חום עולה במעלה הלחיים? זה הזמן להבחין במה שכתוב בסעיף 1, ולהפעיל את החופש שלכם לבחור כיצד תגיבו. תוכלו לווסת את הרגשות שלכם בעזרת נשימה, דיבור פנימי רך ומיטיב, פריקה פיזית של האנרגיה, מקלחת קרה או כתיבה ביומן.


  3. אסטרטגיות מניעה: אם אתם נוטים לכעוס כשאתם עייפים ומרוקנים, וודאו שמאגרי האנרגיה שלכם מלאים, כדי שיהיה לכם יותר מאיפה לתת לאחרים מבלי שתגיעו לנקודת הקצה. מה לא נתתם לעצמכם כבר זמן רב מדי? מתי הייתה הפעם האחרונה שלקחתם לעצמכם בוקר שקט, שוחחתם עם חברה, צחקתם, או אכלתם ארוחה מזינה? ככל שתדאגו למלא את הצרכים שלכם, תכעסו פחות על אחרים בשל כך.


  4. תקשורת אפקטיבית: ללמוד לבטא את הרגשות שלכם בצורה בונה, ולנהל שיחה באופן ובתזמון הנכון על מנת שלא להחמיר את המצב.


שליטה בכעסים היא מיומנות שניתן לפתח עם הזמן. אין לנו מטרה להפסיק לכעוס אחת ולתמיד - נהפוך הוא! עלינו להבין שהכעס משרת אותנו בדיוק כמו כל רגש אחר, להבין את הרגשות שלנו, ולהגיב בצורה שתומכת בבריאות הרגשית ובמערכות היחסים שלנו.


כשאנחנו מצליחים לעשות זאת, הכעס הופך לכלי שמניע אותנו לפעולה חיובית ומתקנת הנובעת מאהבה ומכבוד עצמי, במקום להוות מכשול שמונע מאיתנו להיות בשלום עם עצמנו.



 



רוצים להכניס לחיים שלכם הרגלים של ויסות ואיזון רגשי? ערכת הקלפים ״לחיות באיזון״ נוצרה בשבילכם!


70 תרגולים פשוטים ופרקטיים ליום יום שלכם, שיעזרו לכם להפחית סטרס וחרדה, לשנות דפוסי התנהגות שלא מועילים לכם, להגדיל את תחושת הבטחון והחוסן הנפשי, לאהוב את עצמכם יותר הלכה למעשה, ולעשות בחירות טובות ממקום מאוזן ומודע.





תכנית ׳30 ימים לאהבה עצמית מעשית׳ - עכשיו בעלות סמלית של 30 שקלים!


הצטרפו לתכנית הדיגיטלית שתעזור לכם לאהוב את עצמכם כמו שאתם ראויים!

בכל שלושה ימים תקבלו מייל עם תרגול מעשי של אהבה עצמית, הסבר מעמיק וכל ההשראה שלה אתם זקוקים - כדי שתוכלו להרגיש רגועים ובטוחים כפי שאתם ראויים להרגיש.




צריכים עזרה? תאמו איתי שיחת ייעוץ אישית ללא עלות:






79 צפיות0 תגובות

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page