אמרו לכם, ״תחשבו טוב - יהיה טוב״, אז ניסיתם לחשוב חיובי, מילאתם את הבית בפתקים עם הצהרות חיוביות, חזרתם על מנטרות מעצימות, האזנתם לפודקאסט שהרים לכם את האנרגיות, ואפילו הרגשתם נפלא לכמה שעות, ואז... חזרו לקנן בכם הספקות העצמיים, הדאגות, החרדה, והמצוקה. חשיבה חיובית
עולם העזרה העצמית מציע לנו, מזה שנים רבות, שלל פתרונות שבכוחם ״להעלים״ לכאורה רגשות שליליים, לאמץ חשיבה אופטימית וכך ״למשוך״ אלינו שפע של טוב.
על אף שכבודה של חשיבה חיובית במקומו מונח, האדרה של חיוביות חילחלה כה עמוק לתודעה שלנו, עד כדי שאנחנו מוכנים להרחיק לכת על מנת שלא לחוות במלואם רגשות שקשים לנו יותר, כמו כעס, דכדוך, אכזבה, או אשמה, ולעשות הכל כדי להמנע מהם או לטשטש אותם.
מה שעומד מאחורי הצלחתה החלקית בלבד של חשיבה חיובית, הם הרגשות שלנו, או ליתר דיוק, העדר הבנה שכל רגש הוא כח, ושגם הרגשות ה״שליליים״, לכאורה, תורמים לבריאות הרגשית שלנו, מתפקדים כמו ״תמרורי דרך״ שמכוונים אותנו למטרות, ומלמדים אותנו על מה שחשוב לנו, הערכים הגבולות שלנו.
חשיבה חיובית כוזבת, היא כזו שאנחנו מאלצים כמסיכה על רגשות שקשה לנו להכיל או לעבד. היא לא עובדת כשלא לוקחים בחשבון את רגשות שמניעים את דפוסי המחשבה וההתנהגות שלנו, ומשפיעים על קבלת ההחלטות שלנו מלכתחילה.
הבעיות עם חשיבה חיובית כוזבת
מחקרים שבדקו את הקשר בין חשיבה חיובית לבין מוטיבציה, מצביעים על כך שחשיבה חיובית כוזבת פוגעת במוטיבציה להתמודד עם אתגרים ותסכולים העומדים בינינו לבין המטרות שלנו, וכך מחבלת ביכולת שלנו להשיג אותן. וכי דוקא רגשי נחיתות, כעס, וקנאה, מסוגלים לכוון אותנו להתגבר על מכשולים, למצוא פתרונות ולתכנן תכניות שיעזרו לנו להרגיש טוב יותר, בסופו של דבר.
בעיה נוספת עם חשיבה חיובית שלא במינון הנכון, היא שהיא עשויה לספק לנו תחושה כוזבת של שליטה, כאילו שאנחנו אלה שגרמנו לכל הדברים הטובים שיש בחיינו, בכח המחשבה והאמונה. למעשה, זוהי לקיחת אחריות מסוכנת. האם המשמעות היא שנוכל גם להאשים את עצמנו, על שזימנו אלינו את כל צרותינו בכח המחשבה בלבד? בודאי שלא נרצה בכך.
האמונה בכוחה של חשיבה חיובית לגרום לניסים ונפלאות, ״משטחת״ את המציאות, ומשאירה אותנו גם עם תחושות של אשמה ואכזבה כאשר חשיבה חיובית לבדה לא מצליחה לגרום לשינוי שרצינו.
הרגשות שמושכים בחוטים
אם חשיבה חיובית לא תמיד עוזרת, אז מה כן? ואיך בכל זאת נוכל להיעזר בה?
על מנת לגעת בשורש הבעיה (תהא הבעיה אשר תהיה), עלינו קודם לזהות את הרגשות שמעכבים או מניעים אותנו לפעולה המנוגדת לרצון האמיתי שלנו.
כאן כדאי שנכיר מושג חדש - הקשרות פסיכולוגית.
המושג הזה עוזר לנו להסביר מצבים שבהם גם אחרי שאנחנו יודעים איך אנחנו רוצים להתנהג / להגיב / לתקשר, ברגע האמת מופעלים דפוסים אוטומטיים שאנחנו כבר לא רוצים בהם, מחבלים לנו, ומשאירים אותנו במקום. התקיעות שאנו חווים כמו קיר שקוף שבו אנחנו נתקלים כשאנחנו רוצים לעשות צעדים קדימה - אבל חוזרים שוב ושוב לאחור.
אז אם הייתם בטיפול שלא עזר, אם ניסיתם ״הכל״ ואתם עדיין מקבלים את אותה התוצאה בסופו של דבר, דעו שיש כאן ״הקשרות פסיכולוגית״ בפעולה, ושהיא נוצרה בגוף שלכם ממש, כדי להגן עליכם מרגשות של איבוד שליטה, מחסור, או דחייה.
אז מה עושים?
1. מודעות: ראשית, אנחנו רוצים להיות ערניים למידה שבה אנחנו גוזרים על עצמנו חשיבה חיובית, גם כשהרגשות וההתנהגות שלנו מצביעים בכיוון אחר.
2. תיקוף, תיקוף, ועוד תיקוף! נרצה להשתמש בחשיבה חיובית באופן כזה שאינו ״עוקף״ את הרגש אלא נותן לו תיקוף (validation), בעזרת אמירות מתקפות כמו זו:
״למרות שאני לא סובלת את עצמי עכשיו, אני מוכנה להכיר בכך שעברתי דברים גרועים יותר, ושגם זה יעבור״, למשל.
שימו לב לשני חלקי המשפט: החלק הראשון המתחיל במילים ״למרות ש״ - מתקף את הרגש, החלק השני - מציע פתיחות לאפשרות חיובית אחרת.
3. התחילו עם הגוף: אם אנחנו לא בויסות (יצאנו מאיזון, והרגשות שלנו סוערים, או שקשה לנו לחשוב בהגיון), כדאי להשתמש בכלים ליצירת מחשבות מעודדות, מתקפות וחיוביות, רק לאחר שהשתמשנו בכלים אחרים לויסות של מערכת העצבים דרך הגוף - תנועה, נשימה ועוד. כלים קוגנטיביים אינם יעילים מספיק בשעה שאתם נמצאים מחוץ לחלון העוררות.
4. מטפלים! בין חשיבה לתגובה עומד רגש! ריפוי הרגש = תגובה אחרת = תוצאה אחרת.
אחת ממטרות התהליך תהיה ליצור קשר עם כל הרגשות שלכם מבלי לדחוף אותם הצידה, קרי:
ללמוד לשהות בהם מבלי להגיע להצפה, לזהות את המצבים שמהווים ״טריגר״ לרגשות האלו, וללמוד מיומנויות שיסייעו לכם להתמודד איתם ברגעי האמת. כך למעשה, תאמנו את עצמכם לחשוב ולהגיב אחרת בפעם הבאה שתהיו בסיטואציה דומה.
גישה ישירה ואמיצה לרגשות שלנו, היא הצעד הראשון לבריאות רגשית מאוזנת, לסמכות פנימית חזקה, ולתחושה שיש לנו ״רגליים על הקרקע״.
אם אתם מרגישים תקועים, ערכת הקלפים ״לחיות באיזון״ היא בדיוק בשבילכם!
מוצר הדגל והיחידי מסוגו בארץ! 70 קלפי השראה ותרגול לחיי היום-יום שיעזרו לכם למצוא איזון רגשי, שלווה וחוסן
כבר הורדתם את המדריך החינמי שלי?
אם טרם עשיתם זאת, הורידו עכשיו את המדריך המלא לאינטואיציה - המדריך שילמד אתכם להבחין בין קולה של החכמה פנימית שלכם, לבין קולו של הפחד.
׳30 ימים לאהבה עצמית מעשית׳
הצטרפו לתכנית הדיגיטלית שתעזור לכם לאהוב את עצמכם כמו שאתם ראויים!
בכל שלושה ימים תקבלו מייל עם תרגול אחד, הסבר מעמיק וכל ההשראה שלה אתם זקוקים - כדי שתוכלו לאהוב את עצמכם הלכה למעשה, ולהרגיש רגועים ובטוחים כפי שאתם ראויים להרגיש.
תאמו איתי שיחת ייעוץ אישית ללא עלות:
Comments