top of page

מזמינה גם אותך לקבל את הפוסטים שלי ישירות למייל שלך

תודה, איזה כייף שהצטרפת (:

תמונת הסופר/תהילה רוזנבלום חלוצי

להרגיש מבלי לחשוש: למה חשוב לקבל את כל הרגשות?


נערה עצובה נשעת על הקיר

כל הרגשות, ללא יוצא מן הכלל, הם תמרורי דרך המכוונים אותנו בנתיב החיים. לקבל את כל הרגשות


אז למה יש רגשות ש״קל״ לנו להרגיש, בעוד שמרגשות אחרים אנחנו נמנעים?

מה קורה כשמתייחסים כאל חלק מהרגשות כאל ״לא לגיטימיים״, גם שלא במתכוון?

למה כדאי להורים להמנע מביטויים כמו ״כשאת בוכה את לא יפה״, ו״בבית הזה לא כועסים״?

איך תתנו לרגשות שלכם ביטוי בריא?

ואיך תתחברו לרגשות שלכם מבלי לחשוש מהצפה רגשית?




קודם כל, בואו נבין למה רגשות הם חשובים כל כך:


1. רגשות מצביעים עבורינו על מה שחשוב לנו, ועוזרים לנו לזהות את הגבולות, הערכים, הכשרונות, הצרכים והרצונות שלנו.

כעס מצביע על צרכים שלא מקבלים מענה, מסמן לנו את הגבולות שלנו ומניע אותנו לפעולה שתשנה את המצב הקיים. קנאה מצביעה על כשרונות טבעיים שטרם הבאנו לידי ביטוי, ותסכול יצביע על המטרות שחשוב לנו להשיג.


2. לרגשות מתלווה עוררות פיזיולוגית - אלה הם תחושות גופניות שעוזרות לנו להבחין ברגשות שלנו בזמן אמת, ולשמור על איזון רגשי: להמנע מתגובות לא פרופורציונליות, ולבטא את ״האני האמיתי״.


3. רגשות מניעים אותנו לפעולה בנתיב של מילוי צרכים בסיסיים, השגת בטחון והשרדות. המילה רגש באנגלית מרמזת על כך - בתוך Emotion (רגש) יש motion (תנועה).


4. אין רגשות טובים ורעים. כל הרגשות, כולל אלה שפחות נעים לנו לחוות אותם, מוסיפים משמעות לחוויות החיים, ותורמים להתפתחות החשיבה והמודעות העצמית. לקבל את כל הרגשות



מכאן שטבעם של רגשות הוא להיחוות במלואם. התעלמות, הדחקה של רגשות, או חוסר הבנה שלהם, תקטין את היכולת שלנו להינות מחיים מספקים, משגשוש, וממערכות יחסים אישיות וחברתיות.


מדוע קשה לנו להרגיש את הרגשות שלנו?



הפחד מהצפה רגשית


החשש מלהרשות לעצמנו להרגיש את כל הרגשות שלנו - הוא החשש מחווייה של הצפה.


כמטפלת, אני פוגשת את החשש הזה כשאדם שפונה אלי לטיפול שדחה המון זמן, אומר לי באותה הנשימה: ״אני מרגיש/ה בסדר עכשיו, אולי לא כדאי לי לגעת ברגשות שלי? אולי זה יחמיר את המצב?״


בעוד שהחשש הוא מובן לחלוטין, זוהי דוקא ההמנעות מרגשות שיש לה מחיר בהסתכלות ארוכת טווח.




קול פנימי שיפוטי


לכולנו יש מבנה חזק ונוכח בעולם הנפש שלנו והוא - שיפוטיות. קול פנימי שמספר לנו שמה שאנחנו מרגישים או חושבים הוא לא מתאים, לא נאה ומיותר.


הקול הזה מדבר אליכם כשאתם אומרים לעצמכם: ״ אוף, נמאס לי להרגיש ככה! למה אני מרגיש/ה ככה? אני רוצה להפטר מהרגש או מהמחשבה הטורדנית הזאת. למה אני לא מצליח/ה?״


כפי שכבר הבנתם, כל הרגשות עולים מסיבה מוצדקת ולכל הרגשות יש מטרה. רק צריך לאתר אותה ולהרשות לעצמינו להיות מה שאנחנו ממילא.




רגשות שאנחנו בורחים מהם - נוטים לרדוף אחרינו


האם אתם בורחים מהרגשות שלכם?


יש מי שבורחים מדאגות וחווים חרדה, יש מי שמחפים על עצב בעזרת מסיכה של עליצות, ויש מי שבורחים ממפגש עם רגשות פגיעים, בעזרת יומן מלא בפעילות קדחתנית (״אני כל כך עסוקה!״).


כך או כך, מחירם של רגשות שלא זוכים להכרה ולביטוי הוא יקר; ההמנעות מרגשות מהווה חסם לצמיחה, מייצרת קושי בקבלת החלטות ועשויה לפגוע במערכות יחסים אינטימיות. 


מיד נראה כיצד ניתן לשהות עם הרגשות שלנו מבלי לחשוש שהם ישבשו לנו את כל התכניות.




רגשות ראשוניים ומשניים - הבחנה חשובה!


כיוון שהמאמר הזה עוסק בלהרשות לעצמכם להרגיש את הרגשות שלכם, ההבחנה בין שני סוגי הרגשות האלה היא לא פחות ממשנה חיים.


זה הולך ככה:


רגשות ראשוניים הם רגשות בסיסיים שכולנו מסוגלים להם מרגע לידתנו. הם נחשבים מכריעים להישרדותנו, מולדים ואוניברסליים באופן שבו הם באים לידי ביטוי בתחושות ובהתנהגות. הרגשות שנחשבים לראשוניים הם בדרך כלל: שמחה, עצב, כעס, פחד, הפתעה וגועל. כמו כל רגש, הם עשויים לבוא לידי ביטוי באופן בריא ומסתגל, וגם להפך.


״רגשות ראשוניים״ הם למעשה התגובות הראשוניות שלכם למה שקורה (לארועים חיצוניים או למחשבות שלכם).

אם זכיתם בתחרות, אתם עשויים להרגיש מופתעים באופן מידי, ואם נזכרתם באדם אהוב שנפטר, יתכן שמיד תרגישו שאתם מתגעגעים. 


רגשות משניים, לעומת זאת, הם רגשות שנלמדים דרך הקשר עם הסביבה, המשפחה והחברה בה אנו חיים. אלה הם רגשות מורכבים כמו מבוכה, בושה, גאווה, אשמה, וקנאה.


״רגשות משניים״ הן למעשה תגובות לרגשות הראשוניים שלכם.


הם יכולים להופיע ממש כ״תגובת שרשרת״. לדוגמה: חרדה עשויה לגרום לכם להרגיש חסרי אונים, חוסר האונים עשוי להתבטא ברגשות של חוסר ערך, לאחריהם עשויה לעלות בכם תחושת אשמה, ובעקבותיה, כעס.


שימו לב שכעס נתפס לפעמים כרגש ראשוני ולפעמים כמשני. אנשים ״כעסנים״ לרב נותנים ביטוי לכעס במקומו של רגש אחר - כעס במקום פגיעות, כעס במקום בושה, כעס במקום חוסר בטחון.



רגשות משניים משמשים לעיתים כמסכה המונחת מעל לרגש ראשוני ומסווה אותו, כאשר את הרגש הראשוני לא קל לנו להכיל ולהכיר.


כל ההתנהגויות הללו הן תגובות לרגשות ראשוניים, כאשר אלה אינם מעובדים ביעילות


חשבו על אדם שגדל בבית שבו ״אסור״ היה לו להיות עצוב. כל הבעה של עצב מצידו קיבלה תגובות של ביטול (״זה שטויות״), התעלמות (חוסר יחס) או אפילו זעף (״מספיק עם זה, אין לך על מה!״) מהאנשים החשובים ביותר בחייו.


בבגרותו, הוא עשוי להרגיש ״בנוח״ יותר עם להביע תלותיות, ילדותיות (״הליצן של החבורה״), גישה קורבנית או ביקורתית שיפגעו בו וביחסים שלו עם הזולת. דפוסי החשיבה וההתנהגות שלו יבטאו צורך בלתי ממומש בהכרה של כל רגשותיו, גם הקשים והלא נעימים שבינהם, תוך המנעות מהרגש ה״אסור״. הוא יעטה במקומו מסיכה, גם כשהיא תחדל מלהועיל לו.


 אי אפשר לווסת רגשות שאתם לא מרשים לעצמכם להרגיש. המפתח לשינוי הוא ראיית הרגש בחמלה, באהבה ובקבלה עצמית ללא תנאים!



אז איך תרגישו את הרגשות שלכם ביעילות ובבטחה?


1. בהדרגה - לא חייבים ישר לגשת למקום הכי כואב, וגם לא כדאי. אפשר לאט לאט, רק כשאתם מרגישים מוכנים, ברגישות ובעדינות שאתם ראויים לה.


2. בסביבה בטוחה ומכילה - כמו אצל מטפל או מטפלת (כמו אנוכי) שאתם מתחברים אליה.


3. ״מיומנויות עזרה ראשונה״ - ללמוד ולהתאמן בסט של מיומנויות שיעזרו לכם לווסת את הרגשות שלכם ברגעים מאתגרים, דרך מיינדפולנס, חיבור לגוף, דיבור פנימי מעצים, ונשימה. גם את זה כדאי לעשות במסגרת טיפול רגשי כדי שתוכלו לקבל את הכלים שישמרו עליכם, לדייק אותם עבור עצמכם, וליישם אותם מפגישה לפגישה.




לסיום, 5 טיפים שיעזרו לכם להתחבר בבטחה לכל הרגשות שלכם


1. כדי להתאמן בזיהוי הרגשות שלכם, ערכו במשך כמה ימים רישום של הרגשות הראשוניים והמשניים שאתם חווים במהלך היום. התרגול הזה ילמד אתכם המון על עצמכם ועל דפוסי הרגש, המחשבה וההתנהכות שלכם.


2. צרו מרחב וזמן שקט בו תוכלו להקשיב לרגשות שלכם ולתת להם מקום. היעזרו בכתיבה, ציור, שירה, ריקוד, משחק, טיול בטבע, או בפעילות גופנית, למשל, כדי לברר ולבטא את מצבכם הרגשי. גם בכי הוא ביטוי רגשי לגיטימי. 


3. שימת לב לתחושות הגוף, תספק לכם רמזים לגבי התגובה הרגשית שאתם חווים בכל רגע נתון. עשו לכם הרגל להשקיט רעשי רקע, לקחת כמה נשימות עמוקות ו״לסרוק״ את הגוף כדי להבחין בהן. מה הן אומרות לכם? האם והיכן בגוף אתם חשים בהן? האם אתם חשים בכיווץ, או בהתרחבות? תשומת הלב הזו תעזור לכם להבין מה מניע את התגובה שלכם במצבים מאתגרים, כדי שתוכלו לווסת רגשות - ״לספור עד עשר״, ולבחור בתגובה שתועיל לכם יותר.


4. למדו לדבר את שפת הרגשות - מהו המסר שמתחבא ברגשות שלכם? כיצד הם באים לטובתכם? זכרו שהרגשות שלכם תמיד יביאו את הערכים / המטרות / הצרכים העמוקים שלכם לתשומת ליבכם, על מנת שתוכלו לעשות בחירות שיקנו לכם בטחון.


אם הדחף הרגשי שלכם מניע אתכם לפעול באימפולסיביות, קחו נשימה איטית ועמוקה, ושאלו את עצמכם, ״האם הפעולה הזאת שאני עומד/ת לעשות, הביאה לי בטחון בעבר? (רמז, כנראה שלא).


5. משזיהיתם רגש, התרגלו לומר את שמו בקול. לדוגמה: ״אני מפחד(ת)״, ״אני מרגיש(ה) מוצפ(ת) יותר מרגע לרגע״, או ״אני ממש רוצה שזה יצליח בינינו״. היכולת להבחין ברגשות ולקרוא להם בשמם, תאפשר לכם לבקש את מה שאתם צריכים במקום להגיב מה״טייס האוטומטי״, ולפעול בהתאם למה שחשוב לכם באמת.


במקרים של עומס וחרדה, מומלץ אף לתת ״מספר״ שימסגר את הרגש לגבולות של עצמו. האם אתם מרגישים את זה כ-1 מתוך 10? 5 מתוך 10? 8 מתוך 10? לקרוא לילד בשמו - כבר מעביר את הכח בחזרה אליכם.


הבחינו כיצד הרגש חולף מעצמו ואתם מרגישים נינוחים ומשוחררים יותר, כאשר אתם מאפשרים לרגש להתקיים ולא חוששים מפניו. 


אם יש לכם או שאתם עובדים עם ילדים, עזרו להם לזהות את הרגשות שלהם בעצמם, ושמשו עבורם דוגמה אישית לויסות רגשי. כך תקלו עליהם לומר לכם איך הם מרגישים, ותספקו להם כלים להתמודדות  במצבי מצוקה בעתיד.


זכרו, חיבור לרגשות שלכם הוא מסע, וזה נורמלי להרגיש מוצפים לפעמים. באמצעות גישה מודעת, הדרגתית והצטיידות באסטרטגיות ובמיומנויות שיעזרו לכם לעשות את זה בבטחה, תוכלו לנווט בעולמכם הרגשי מבלי לחשוש מהצפה.




 



מתעניינים באימון או בטיפול רגשי שיעזור לכם לווסת רגשות? תאמו איתי שיחת ייעוץ אישית ללא עלות:




רוצים להעצים את האינטליגנציה הרגשית שלכם? ערכת הקלפים ״לחיות באיזון״ נוצרה בשבילכם!


הערכה היחידה בישראל שתתן לכם כלים למציאת איזון רגשי, שלווה וחוסן, בפחות ממחירה של פגישת טיפול אחת!




כבר הורדתם את המדריך החינמי שלי?


אם טרם עשיתם זאת, הורידו עכשיו את המדריך המלא לאינטואיציה - המדריך שילמד אתכם להבחין בין קולה של החכמה פנימית שלכם, לבין קולו של הפחד.



׳30 ימים לאהבה עצמית מעשית׳


הצטרפו לתכנית הדיגיטלית שתעזור לכם לאהוב את עצמכם כמו שאתם ראויים!

בכל שלושה ימים תקבלו מייל עם תרגול אחד, הסבר מעמיק וכל ההשראה שלה אתם זקוקים - כדי שתוכלו לאהוב את עצמכם הלכה למעשה, ולהרגיש רגועים ובטוחים כפי שאתם ראויים להרגיש.



סדנת הורות מעשית תוך שילוב צעצועים


הצטרפו לסדנה הקרובה ולמדו כיצד להעמיק את הקשר עם ילדיכם ולחזק את החוסן הרגשי שלהם.


539 צפיות0 תגובות

פוסטים קשורים

הצג הכול

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page