אם גם אתם כועסים יותר בשנה האחרונה, אתם לא לבד. עברה עלינו שנה מטלטלת (ועדיין), וכולנו חשים את העומס – קשה לשמוע את החדשות בבוקר, והחלטות על הוצאות בסופר מלוות בתהיות ובחששות. וזה בנוסף לדברים "הרגילים", כמו תסכולים בעבודה, שעות ארוכות בפקקים, דאגות בריאותיות ואתגרים שקשורים להורות לילדים. במציאות כזו - כעסים עלולים להיות פשוט בלתי נמנעים. שליטה בכעסים בחיי היומיום
כעס הוא רגש אוניברסלי וטבעי שכולנו מתמודדים איתו. בעידן המודרני, שבו הלחצים והדרישות רק הולכים ונערמים, הכעס גובר ככל שהעומס הולך ומצטבר. האתגר הגדול שלנו הוא לא רק לחוות את הכעס ולשרוד את זה היטב, אלא גם למצוא דרכים לנהל אותו בצורה חכמה.
אם לא ננהל את הכעס כראוי, הוא עלול להפוך למכשול שמסכן את מערכות היחסים ואת הבריאות שלנו.
במאמר זה נבחן את הגורמים המרכזיים לכעס, נחשוף את ההשלכות שלו ונציע מספר טיפים מעשיים להתמודדות, כך שנוכל לשנות את התגובות שלנו, לשלוט בכעס וליהנות מחיים מאוזנים ומספקים יותר, למרות מכשולים פנימיים ולמרות המציאות החיצונית המטורפת הזו.
למה אנחנו כועסים?ֿ
את ההסבר הפסיכולוגי לכעס תמצאו במאמר הזה בבלוג. במאמר הזה אתמקד בכמה דברים שקורים לנו בחיי היום יום ומאפיינים את התקופה הנוכחית:
1. הצפה של לחצים: חיינו מלאים באתגרים – בין אם מדובר בלוחות זמנים קפדניים בעבודה, בשגרת ההורות המורכבת, או בניהול משק הבית שחשוב לנו שיהיה ״מתוקתק״. תחת עומס כזה, הכעס עלול להופיע כתגובה לתחושות של חוסר אונים, למחשבה שאנחנו ״לא מספיקים״ כלום, ולא מצליחים לעמוד בציפיות שהצבנו לעצמנו. למעשה, הכעס הוא איתות פנימי שאומר: ״הגזמת, את צריכה גם לנוח, נתת יותר מדי ועכשיו התרוקנת, תדאגי לעצמך גם״!
2. תחושת חוסר צדק: תחושות של חוסר הוגנות, לא רק במעגלים רחבים כמו חברה או פוליטיקה, אלא גם במקומות הקטנים – בעבודה או בבית. כשנדמה לנו שהמערכת לא שומרת עלינו ולא פועלת לטובתנו, זה בהחלט מכעיס. גם כאן, ישנו קשר לתחושת חוסר אונים. אנחנו ״האדם הקטן מול המדינה / המערכת / הארגון החזק״, ואין לנו שליטה על דברים שמפריעים לנו בעמקי נשמתנו.
3. דינמיקות משפחתיות: קונפליקטים עם בני משפחה הם מקורות שכיחים לכעס. האם אתם מוצאים את עצמכם מתווכחים יותר עם בני הזוג או הילדים? קשה לכם לראות עין בעין, כשכל אחד מתמודד אחרת עם הרגשות העזים של המציאות הנוכחית? כשהח׳ותים מעירים אתכם בלילה, קשה יותר לתפקד למחרת בענייני המשפחה והבית? זה הגיוני, בייחוד כאשר הלחצים היומיומיים גם כך מכבידים.
4. חוויות טראומתיות: אם חוויתם ארוע טראומתי בעבר הרחוק או הקרוב, כעס יכול להתעורר בכל פעם שסיטואציה מסוימת בחיי היומיום מזכירה לכם את אותם רגעים שחוויתם, ובשל תחושות של איבוד השליטה, האוטונומיה, האמון, או תחושת המוגנות והבטחון.
ההשלכות של הכעס במציאות היומיומית
1. פגיעה במערכות יחסים: התפרצויות כעס יכולות להותיר צלקות במערכות יחסים קרובות. ברגע שהכעס מתפרץ, אנחנו עלולים לפגוע באחרים וליצור מרחק רגשי, והרבה פעמים מתמודדים עם רגשות אשמה לאחר מכן שיגרמו לנו להתרחק אפילו יותר.
2. בעיות בריאות: כעס מתמשך עלול לגבות מחיר בריאותי, כמו עלייה בלחץ הדם, בעיות לב, כאבי ראש, תחושת עייפות תמידית, או אפילו דיכאון.
3. ירידה באיכות החיים: בשל רמות גבוהות של סטרס וירידה באנרגיה, המפריעים לנו לשים לב ולהנות מהדברים הפשוטים שיש לנו בחיים, להכיר את הטוב ולמצוא בתוכנו אופטימיות. שליטה בכעסים בחיי היומיום
טיפים מעשיים להתמודדות עם כעסים בחיי היומיום
1. מודעות עצמית וכתיבה:
הכרה ברגשות שלכם היא צעד ראשון חשוב. כשאתם מגיעים הביתה אחרי יום מתוח, נסו למצוא רגע עם עצמכם, ולשאול מה באמת עובר עליכם. גם כתיבת יומן רגשי יכולה לעזור בניהול הרגשות שלכם. לדוגמה, לפני השינה, הקדישו 5–10 דקות כדי לכתוב על האירועים שהכעיסו אתכם באותו יום – מה הרגשתם, איך התנהגתם ומה הייתה התגובה שלכם.
2. טכניקות נשימה:
כשאתם מרגישים את הכעס עולה, שבו לרגע, עצרו את מה שאתם עושים, וקחו נשימה עמוקה שתמלא את הבטן. עצרו את הנשימה למשך מספר שניות, ואז שחררו לאט את האויר. חזרו על זה 3-4 פעמים עד שתרגישו שהכעס מתחיל לדעוך ואתם חושבים יותר בבהירות. נשימה היא הכלי הכי בסיסי להביא לשינוי מהיר במצב הרוח שלכם. אם עוד לא הורדתם את המדריך שלי ״5 טכניקות לשליטה בכעסים״ - עשו את זה כאן בסיום הקריאה.
3. דברו על זה:
דברו עם בני המשפחה או החברים על מה שמטריד אתכם. הקשר עם אחרים מספק למקום לבטא את הרגשות שלכם, ולפעמים גם לשמוע נקודות מבט אחרות שמסייעות לשבור את מעגל הכעס. לדוגמה, כשאתם כועסים על בן או בת הזוג, במקום להיכנס למאבק, נסו לשמש דוגמה לניהול רגשי נכון. פתחו את הדברים ב: "אני מרגיש/ה מתוסכל/ת כש…" והזמינו שיחה מועילה ומלאת הקשבה. שתפו גם באיך שהשנה האחרונה השפיעה עליכם, תוכלו להבין את עצמכם טוב יותר, לקבל קצת פורקן, ותגלו שאתם לא לבד.
4. הציבו גבולות מחדש:
אין אין אין דבר יותר חשוב מזה כשמדובר בכעס! קחו לכם הפסקה מהשגרה, היא לא חייבת לעלות כסף. פנו זמן איכות לעצמכם, ולמדו להציב גבולות בדרך נכונה ובריאה, מול הילדים, בני הזוג, חברים או בעבודה. כדי ללמוד בדיוק איך לעשות את זה, קראו כאן.
5. שלבו פעילות גופנית:
פעילות גופנית היא אחת הדרכים היעילות ביותר לשחרר מתחים בחיי היומיום. זה יכול להיות יוגה, ריצה קלה, הליכה בפארק או אפילו ריקוד בסלון הבית – מה שגורם לכם להרגיש טוב. נסו לקבוע זמנים קבועים לפעילות גופנית ולא לוותר עליה. זה לא רק משפר את ההרגשה והבריאות הפיזית, אלא גם עוזר לשחרר רגשות וכעסים שמצטברים בלי שאנחנו שמים לב לכך.
6. חפשו עזרה מקצועית:
אם אתם מרגישים שהכעס שלכם מפריע לכם או לסובבים אתכם והוא קשה לשליטה, שקלו לפנות לעזרה מקצועית. טיפול רגשי יכול לעזור לכם להבין את שורש הבעיות, ולקבל כלים מעשיים שיעזרו לכם באופן אישי, בהתאם לצרכים, לחוויות העבר, למטרות ולאופי שלכם. דברו איתי! ואשמח לעזור לכם בעזרת ליווי אישי לשליטה בכעסים בקליניקה ואונליין.
רוצה להפחית סטרס וחרדה? לשנות דפוסים שלא מועילים לך יותר?
ערכת הקלפים ׳לחיות באיזון׳ מכילה 70 תרגולים מעשיים ליום יום שלך, ומוכחים מחקרית כמסייעים להגדיל את תחושת הבטחון והחוסן הנפשי, לאהוב את עצמך יותר הלכה למעשה, ולעשות בחירות טובות ממקום מאוזן ומודע יותר.
תכנית ׳30 ימים לאהבה עצמית מעשית׳
הצטרפו לתכנית ההדרכה במייל שתעזור לכם לאהוב את עצמכם כמו שאתם ראויים!
בכל שלושה ימים תקבלו מייל עם תרגול מעשי של אהבה עצמית, הסבר מעמיק וכל ההשראה שלה אתם זקוקים - כדי שתוכלו להרגיש רגועים ובטוחים כפי שאתם ראויים להרגיש.
צריכים עזרה? תאמו איתי שיחת ייעוץ אישית ללא עלות:
Comments